Hrady.cz
Někdy počátkem 18. stol. bylo starší, pravděpodobně opevněné renesanční sídlo přestavěno a rozšířeno. Později byla přistavěna věž. Do r. 1945 zámek vlastnili Giulajové. V 2. polovině 20. stol. sloužil jako škola, opatrovna a poté psychiatrická léčebna. V současnosti je bez využití a chátrá.
Barokně-klasicistní zámek (kaštieľ) Sokolovce.
© Luděk Vláčil 06/2018
Graficke pismenko Obec Sokolovce (maďarsky Vágszakaly) leží na Slovensku v Trnavském kraji v okrese Piešťany asi 3 km od okresního města. K nejhodnotnějším památkám obce Sokolovce patří římskokatolický kostel Povýšení sv. Kříže z let 1768-1770 a barokně - klasicistní kaštěl (slovensky kaštieľ - jeden z typů šlechtických sídel na Slovensku, u nás označovaný jako zámek [popřípadě tvrz]) z 18. století. Obě, blízko sebe stojící stavby se nacházejí v centru obce na začátku ulice Dlhá. Značně zchátralý zámek je v soukromém vlastnictví a není veřejnosti přístupný. K zámku přiléhá park s rybníkem a vzácnými dřevinami.

historie

První známá písemná zmínka o vsi "Zokol" pochází z roku 1293. Nejstarším známým vlastníkem vesnice byl v 13. století Tomáš, syn Ondřeje Ivanky. Kdy ve vsi vzniklo šlechtické sídlo - kaštieľ (jeden z typů šlechtických sídel na Slovensku, u nás označovaný jako zámek [popřípadě tvrz]), není známo. Někdy počátkem 18. století nechali pravděpodobně Nyáryové (Ňáriovci, Nyáry, Nyáryovci, Nyáriovci) starší, zřejmě opevněné renesanční sídlo přestavět a

Luděk Vláčil - zdroj: Atlas slovenských kaštieľov a kúrií 2 - Trnavský kraj, Nikoleta Jurčinová a Miloš Zverina, Nitrava 2018, http://www.pamiatkynaslovensku.sk/kastiel-sokolovce, https://www.piestanskydennik.sk a další., 18.11. 2018

popis

Zámek je dvoupodlažní dvoukřídlá barokně - klasicistní budova se starším jádrem. Hlavnímu průčelí dominuje rizalit, který je zakončen trojúhelníkovým tympanonem. Okna zámku jsou barokně - klasicistní. Čtyřpodlažní věž v historizující úpravě, inspirovaná italskou gotikou, je zakončena cimbuřím a na nárožích členěna štukovou rustikou. K zámku přiléhá park s rybníkem a vzácnými dřevinami, jako jsou například 200 let staré červené buky. V interiéru

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.pamiatkynaslovensku.sk a další, 20.11. 2018