Arco di Tito

Titův oblouk, Roma/Řím
Oblouk nechal postavit císař Domitianus v r. 81 n. l. na počest Titova vítězství nad Jeruzalémem v první židovské válce. V 11. stol. se stal součástí obranné zdi, která byla později zbořena. V l. 1821-1823 jej nechal papež Pius VII. opravit a přestavět.
Graficke pismenko Titův oblouk se nachází v Římě v archeologickém komplexu chrámů a budov nazývaném Forum Romanum, které bylo v dobách antického Říma centrem města i celé římské říše. Je jedním ze čtyř velkých vítězných oblouků ve Foru Romanu, do něhož je vstup zpoplatněn. Titův oblouk se stal inspirací pro další vítězné oblouky vznikající převážně v 16. století.

historie

Mohutný triumfální oblouk nechal postavit císař Domitianus (24.10.51–18.9.96) v roce 81 n.l. na počest vítězství svého náhle zesnulého bratra Tita (30.12.39–13.9.81) nad Jeruzalémem v první židovské válce v roce 70 n. l. Autorem oblouku byl pravděpodobně Domitianův oblíbený architekt Rabirius, který je často spojován se stavbou Kolosea. To však historicky není doloženo. Titova předčasná smrt vyvolala domněnky, že byl otráven svým bratrem

popis

Stavba je široká 13,50 m a vysoká 15,40 m, na tloušťku má 4,75 m. Klenba je 8,30 metrů vysoká a přesně 5,36 metrů široká. Z každé strany je oblouk obsazen sloupy, které stojí na čtvercovém podstavci. Oblouk je rozdělen na několik částí, kterým dominují dva historické reliéfy na vnitřní straně stavby. Na čele, směřujícím do Fora Romana, je reliéf zobrazující triumfální návrat císaře Tita z bitvy v Jeruzalémě. Panna, která představuje Řím, vede