archeologický park Dion

Αρχαιολογικό πάρκο Δίου
Starověké město Dion se nachází nedaleko od města Katerini. První zmínka pochází z roku 424 př. n. l. a zaniklo kolem r. 1000 n. l. Znovuobjeveno bylo anglickým cestovatelem r. 1806. Archeologický průzkum začal r. 1928 a r. 1983 zde bylo otevřeno archeologické muzeum.
© Luděk Vláčil 07/2012
Graficke pismenko Do vesnice Dion, kde se archeologický park nachází, se nejlépe dostanete autobusem z Katerini. Na místo odjezdu autobusu je vhodné se zeptat na informacích v centru města, nejezdí totiž z autobusového nádraží. Pokud máte štěstí, zaslechne vás místní, jenž kdysi studoval v ČSSR a ovládá češtinu, a k autobusu vás i odvede.
12.5. 2015

historie

Dnes je Dion vesnice s asi 1000 obyvatel vzdálená asi 80 km od Soluně. Současná vesnička (dříve nazývaná Malatria) leží v místě, kde v antické době stálo město Dion, svaté místo Makedonie. Jeho název je odvozen od jména nejvyššího řeckého boha Dia. Dion bylo posvátné obětní místo, kde se scházeli obyvatelé z téměř celého Řecka, aby zde uctili boha Dia a přinesli mu své oběti a dary. Sám Alexandr Veliký zde obětovával oběti a dary před svými

Luděk Vláčil - cs.wikipedia.org, 12.5. 2015