hrad Holumnický hrad

Holumnica, Holumnický zámok
Zřícenina hradu, který byl postaven pravděpodobně na přelomu 15. a 16. století a později byl upraven. Mohl být postaven šlechtici z rodu Görgey, Berzeyiczy či Ujházy. Opuštěn byl pravděpodobně v 17. století. Hrad byl opevněnou goticko-renesanční blokovou stavbou čtvercového půdorysu bez věží.
Holumnický hrad
Graficke pismenko Zřícenina Holumnického hradu, jenž je volně přístupná, se nachází na mírném návrší v obci Holumnica, která leží poblíž hlavního tahu mezi obcemi Spišská Belá a Stará Ľubovňa.
Roman Zikmund , 13.12. 2012

historie

Hrad byl postaven pravděpodobně na přelomu 15. a 16. století a později byl upraven. Ve starších pramenech se uvádí také jako Holumnický zámok. Není jisté, kterou ze šlechtických rodin byl postaven – zda Berzeyiczyovci, Ujházyovci či Gorgeyovci. Opuštěn byl zřejmě v 17. století poté, co si jeho majitelé vybudovali pohodlnější sídlo ve vsi. Budova mohla být dále užívána jako sídlo některého z potomků rodu, nebo jako sklad či sýpka – jde však jen o

Roman Zikmund – Súpis pamiatok na Slovensku 1., kolektiv autorů, Obzor 1967, 13.12. 2012

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec