Canalettův dům

Canalettohaus; Pirna
Měšťanský dům v jihovýchodním koutě hlavního náměstí v Pirně získal svou dnešní goticko-renesanční podobu kolem roku 1520. Název dostal podle malíře vedut Bernarda Bellotta, řečeného Canaletto, který ho zvěčnil na jednom ze svých obrazů, věnovaných Pirně. Dnes městské informační středisko.
Dům od jihozápadu, v pozadí helmice věže mariánského kostela

Canalettův dům v Pirně

Graficke pismenko Měšťanský dům v jihovýchodním koutě hlavního náměstí v Pirně získal svou dnešní goticko-renesanční podobu kolem roku 1520. Nejvýraznějším prvkem jeho průčelí je vysoký panelovaný štít. V interiérech jsou zachovány detaily a nástěnné malby z doby stavby.
Název domu je odvozen podle malíře vedut Bernarda Bellotta, řečeného Canaletto, který ho zvěčnil na jednom ze svých obrazů, věnovaných Pirně. Ta byla jediným městem, které dvorní malíř kurfiřta Friedricha Augusta II. (jako polský král August III.) mimo Drážďany maloval. Dnes zde sídlí městské informační středisko.