dům s čertovským arkýřem

Teufelserkerhaus; Pirna
Pozdně renesanční dům, postavený s využitím starších konstrukcí na přelomu 16. a 17. století. Jméno má podle konzol arkýře na severozápadním nároží, vytvořeného roku 1622 Lorenzem Hörnigkem. Dnes je v domě restaurace a ubytovací zařízení.
Dům od severovýchodu

Dům s čertím arkýřem v Pirně

Graficke pismenko Velký pozdně renesanční měšťanský dům byl těsně pod někdejším hradem Sonnenstein postaven s využitím starších konstrukcí na přelomu 16. a 17. století. Výrazný arkýř na severozápadním nároží, nesený třemi konzolami v podobě polopostav čertů, vytvořil roku 1622 Lorenz Hörnigk. Nosiči arkýře daly domu nejen jméno, ale posloužili jako inspirace pro různé pověsti o spolcích jeho majitelů s temnými silami.
Dům po roce 1945 jako většina starého města zchátral, po opravě v 90. letech 20. století je zde restaurace a ubytovací zařízení.
Ivan Grisa, dle informační tabule na domě a http://www.pirna.de/Pirna_entdecken_-_Stadtrundgang_Teufelserker.4493d1676/, 10.12. 2011
    Německo