Notice: Undefined variable: pgTitle in /var/www/hrady/https/funkce_oid_first.php on line 140 , Ázerbájdžán, Baku

Panenská věž

Ázerbájdžán, Baku
Dominanta historického opevněného Baku. Prý postavena 4. – 6. stol. nebo 5. – 6. stol. nebo dokončena ve 12. stol. Věž nebyla nikdy dobyta. Je osmipatrová. V současnosti sídlo muzea. Ve spodní části prostory s vykopávkami. Od r. 2000 chráněná památka UNESCO.
Panenská věž a přímořská kolonáda
© Jan P. Štěpánek 08/2019
Graficke pismenko Baku je hlavní a největší město a zároveň největší přístav Ázerbájdžánu. Nachází se na Apšeronském poloostrově u Kaspického moře. Má 2 374 000 obyvatel a nachází se nedaleko významných ropných polí a soustřeďují se zde a nejbližším okolí rafinerie a většina ázerbájdžánského průmyslu. Panenskou věž najdeme na východní straně původního historického města. Vzhledem ke své výšce a mohutnosti je nepřehlédnutelná.

historie

Stáří věže není dosud jasně určeno. Podle jedné verze pocházejí základy věže z doby mezi 4. – 6. stoletím. Jiná verze říká, že věž byla zčásti postavena mezi 5. – 6. stoletím a dokončena byla ve 12. století. Její architektonický sloh a stavební postup je také dosud nejasný. Věž nebyla nikdy násilně dobyta, a také proto se dochovala v původní podobě. Panenská věž je významná pamětihodnost a jeden z největších ázerbájdžánských národních symbolů.

pověsti

K věži se váže pověst. Král chtěl po své dceři, aby se provdala za muže jeho věku. Ona však nesouhlasila. Protože byl král neústupný, uzavřeli spolu dohodu. Pokud král postaví věž, dcera se provdá. Tajně však doufala, že se tak nikdy nestane. Král ale věž nechal postavit a ona, s vidinou nuceného sňatku, se raději rozhodla ukončit svůj život skokem z věže. Místní řeka pak její tělo odnesla až do Kaspického moře. Proto se věži říká Panenská.

popis

Panenská věž je jednou z dominant historického opevněného jádra v Baku. Původně stála přímo na břehu Kaspického moře. Na začátku 20. stol však byla od břehu moře oddělena dopravní tepnou a městskými parky. Věž je osmipatrová a v současnosti je sídlem muzea. Ve spodní části věže se nacházejí prostory s vykopávkami, vrchní patra nabízejí nádherné výhledy na záliv a minarety starého města. Spolu s Palácem Šarivanšáhů je od roku 2000 zapsána jako

věž
    Ázerbájdžán