Širvanšáhův palác

Azerbajdžán, Baku
Širvanšáhův palác je největším památníkem ázerbájdžánské architektury. Od 17. století palác prázdný. Po obléháno vojsky Petra I. převeden pod ruské vojenské oddělení. Zničena řada historických budov a zařízení. Od r. 1920 opatření na ochranu památky. V r. 2006 dokončena obnova paláce.
Církevní okrsek paláce s mrakodrapy moderného Baku v pozadí
© Jan P. Štěpánek 08/2019
Graficke pismenko Baku je hlavní a největší město a zároveň největší přístav Ázerbájdžánu. Nachází se na Apšeronském poloostrově u Kaspického moře. Má 2 374 000 obyvatel a nachází se nedaleko významných ropných polí a soustřeďují se zde a v nejbližším okolí rafinerie a většina ázerbájdžánského průmyslu. Palác Širvanšáhů stojí na západě historického centra města a skládá se z několika paláců.

historie

Palác Širvanšáhů neboli Širvanšáhův palác je největším památníkem širvan-apšeronské větve ázerbájdžánské architektury. Širvanšáhové byli šáhové, kteří vládli mezi 9. – 16. stoletím. Své sídlo zde začal stavět roku 1411 širvanšáh Ibrahim I. Od 17. století palác byl prázdný. V roce 1723 bylo Baku obléháno vojsky Petra I. a město bylo bombardováno. V této akci nejvíce utrpěly jihovýchodní fasády. Palác byl převeden pod ruské vojenské oddělení.

popis

Palác stojí v samém centru města Baku, ve Starém městě. Komplex obsahuje hlavní budovu paláce, pavilon Divanhane, krypty, šáhovu mešitu s minaretem, mausoleum šáha Seyida Yəhya Bakuvi, portál na východě a zbytky starých lázní. V minulosti byl palác obklopený zdí s věžemi, a tím sloužil jako vnitřní pevnost Baku. Spolu s Panenskou věží je od roku 2000 zapsán jako chráněná památka na seznamu Světového dědictví UNESCO.
    Ázerbájdžán