Kaštel byl vybudován v r. 1760. Typickou tereziánskou stavbu měl projektovat vídeňský stavitel F. A. Hillebrandt. V 50. l. 20. stol. bylo odstraněno oplocení areálu a od 70. l. 20. stol. probíhala rekonstrukce. Od r. 1984 v něm sídlí Záhorská galerie.
© Luděk Vláčil 04/2016
Graficke pismenko Okresní město Senica se nachází na Záhoří (Záhorie) v Trnavském kraji na západním Slovensku. Nejvýznamnější kulturněhistorickou památkou Senice je nevelký, zato zajímavý pozdně barokní kaštel (jeden z typů šlechtických sídel na Slovensku u nás souhrnně označovaných jako zámek), stojící v severní části městského centra u řeky Teplice v Sadové ulici. V současnosti slouží jako Záhorská galerie, která dokumentuje vývoj a současnost výtvarného umění záhorského regionu. K zámku přiléhá park, v němž jsou umístěna některá díla patřící k expozici galerie. K dalším památkám města patři evangelický kostel z let 1783-1784, nacházející se v centru. V okolí města lze nalézt množství zajímavých míst. Jsou to například zámky Sobotište, Rohov a Jablonica nebo zříceniny hradů Branč, Dobrá Voda a Korlátka.

historie

O senické kaštelu (typ zámku) toho není příliš známo. Měl být vybudován v roce 1760 poblíž historického centra města jako dvojpodlažní trojtraktová budova s mansardovou střechou s vikýři a výrazným vstupním portálem. Do zahrady vystupuje čtvercová věž s půlkruhovými arkádami, v jejímž patře byla zřízena malá kaple. V přízemí vznikla velká sloupová dvorana krytá pruskými klenbami. Typickou tereziánskou stavbu měl projektovat vídeňský stavitel

Luděk Vláčil - zdroj: Hrady, zámky a kaštiele na Slovensku. Eva Križanová, Šport Bratislava 1990, Štefan Pisoň, Osveta 1972, 700 slovenských hradov, zámkov, kaštieľov, panských sídel a pevností. Ján Lacika, Ikar 2010 a další, 5.5. 2016

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec
    Slovensko