Tempio di Antonino e Faustina (San Lorenzo in Miranda)

chrám Antonina a Faustiny (kostel sv. Vavřince), Roma/Řím
Chrám zasvěcený Faustině nechal postavit r. 141 n. l. římský císař Antoninus Pius. V r. 161 zasvěcen i jemu. Zřejmě v 7.- 8. stol. přestavěn na kostel, který je prvně zmiňován v 11. stol. Ve středověku bylo přistavěno schodiště. První archeologické vykopávky probíhaly již v l. 1546, 1810 a 1876.
© Luděk Vláčil 06/2014
Graficke pismenko Chrám nechal postavit v roce 141 n. l. římský císař Antoninus Pius (*86-†161) na počest své zesnulé manželky Faustiny, která byla krátce po své smrti v roce 140 n. l. prohlášena za bohyni. Císař Antoninus prý často prohlašoval, že by raději žil na poušti s ní, než v krásném paláci bez ní. Po dokončení jí byl chrám zasvěcen a již ve své době byl jednou z nejhonosnějších staveb na Foru Romanu. V roce 161 n. l. Antoninus Pius zemřel. Krátce po své smrti byl i on prohlášen za boha a na jeho památku, na podnět Marca Aurelia, byl název chrámu rozšířen i o jeho jméno. Snad někdy v 7.- 8. století byl chrám přestavěn na křesťanský kostel, ...

popis

Chrám Tempio di Antonino e Faustina přestavěný na kostel San Lorenzo in Miranda se nachází v areálu Fora Romana v Římě. Při přestavbě byla ruina chrámu citlivě zakomponována do nově vzniklé stavby. Kostel je jedinečný tím, že nemá obvyklou apsidu orientovanou na východ. Ta nebyla nikdy přidaná. Pozůstatky antické celly byly zapojeny do nových kostelních zdí, které vytvořily novou budovu na původním půdorysu chrámu o rozměrech 20×15 metrů.

Itálie
    Lazio