hrad Čabraď

Litava, Litva, Lietava, Haradnuk, castrum Lutya, castrum Lyta, castrum Chabrad
Zřícenina hradu, postaveného zřejmě poč. 14. stol. Litavský hrad byl obnoven po pol. 15. stol., od té doby zmiň. jako Čabraď. Za T. Baóci byl po r. 1511 rozšířen, znovu r. 1556 za P. Pálffyho. V době tureckého ohrožení v l. 1572-74 modernizace opevnění. R. 1812 dal F. Koháry nepotřebný hrad zapálit.
Hrad Čabraď
Pozůstatky hradu a sýpky
Graficke pismenko Zřícenina hradu leží přibližně 3 km od parkoviště u vesničky Konské (části obce Čabraďský Vrbovok). Odtud se dostanete po modré turistické značce stále dolů z kopce do údolí pod hradem, kde si můžete prohlédnou pozůstatky vesnice Čabraď. Horší turistické pásové značení je způsobené těžbou dřeva (a to i stromů se značkou). Za první bránou před hradem je oficiální ohniště. Další najdete v údolí před kostelem. Hrad je volně přístupný.
Milan Novotný, 9.8. 2013

historie

Zřícenina hradu stojí na skalnaté ostrožně 320 m n. m., tyčící se nad říčkou Litavou v krajině Krupinské planiny. Nejstarší známé označení hradu je Haradnok, později byl zván Litava a Čabraď. Podle nejnovějších poznatků – objev zaniklého hradu v blízkosti hradu Čabraď, zvaného „Pustý hrad“; zejména ve spojení se zmínkou z r. 1342, uvádějící dva Litavské hrady (z toho jeden zpustlý); lze předběžně původní hrad Litava ztotožnit se zaniklým Pustým

E.H. podle Encyklopedie slovenských hradů, Miroslav Plaček a Martin Bóna, Libri r. 2007, 14.10. 2013