Někdejší strážní hrad českého království prošel přestavbami na renesanční a barokní pevnost. Od roku 1811 zde sídlil ústav pro duševně choré, zneužitý nacisty k vyvražďování tzv. zdravotně či rasově méněcenných. Po II. světové válce mimo jiné vývojové centrum proudových motorů, dnes okresní úřad.
Pohled na Sonnenstein od západu

Někdejší hrad Sonnenstein v Pirně

Graficke pismenko Na plošině nad historickým jádrem Pirny se připomíná existence strážního hradu poprvé roku 1269. Tehdy tudy vedla hranice mezi Českým královstvím a Míšeňským markrabstvím. Do správy pozdějšího Saska se Pirna s okolím dostala až roku 1405. Sonnenstein se stal sídlem úřadu, který spravoval nově získaná území (postupně např. Königstein, Rathen, Dohna). Hrad se začal zvolna měnit na pevnost: první přestavby proběhly koncem 15. století. V letech 1545–48 bylo postaveno renesanční opevnění a obytná část zámeckého typu. Další úpravy prováděl pevnostní velitel Rochus zu Lynar v letech 1570–73. Roku 1639 se Sonnenstein ubránil pod velením Johanna Siegmunda von Liebenau ...
    hrad přestavěný na zámek
    Německo