Vodní hamr na říčce Sehma v severní části Annabergu vznikl z obilného mlýna, připomínaného poprvé r. 1436. V letech 1629–1904 se zde zpracovávalo železo, měď či stříbro a vyráběly se důlní nástroje. Od roku 1904 památkou, od r. 1957 muzejní exposice.
Hamr od západu

Hamr ve Frohnau

Graficke pismenko Základem pozdějšího hamru ve Frohnau na severním okraji dnešního Annaberg-Buchholz byl obilný mlýn, připomínaný poprvé roku 1436. V letech 1498–1502 se ve vedlejší budově razily drobné mince. Pro zpracování zrní sloužil do roku 1611, kdy se změnil na olejnu a brusírnu. Od roku 1621 se zde zpracovávaly kovy: 1621–23 stříbro, 1629–31 se tu vyráběly nůžky, 1632–41 se tu kovala měď. V průběhu třicetileté války byl hamr zřejmě několikrát poškozen a stál mimo provoz. Od roku 1657 do přelomu 19. a 20. století zde fungovala železářská výroba, orientovaná především na důlní nářadí. Pravidelný provoz byl zastaven roku 1895, úplné zastavení, provázené zároveň vyhlášením ...
Ivan Grisa, dle webové stránky http://www.annaberg-buchholz.de/hammer.htm, 20.10. 2010
    technická památka