Japonský palác

Japanisches Palais, Dresden/Drážďany
Palác na pravém břehu Labe původně šlechtický, zvaný Holandský. August Silný jej koupil roku 1717, soustředil zde své orientální sbírky, po nichž dostal svůj dnešní název. Úpravy 1925–35 pro saskou zemskou knihovnu, 1951–87 obnova po náletu.
Palác od jihovýchodu
Graficke pismenko Palác stojí nad pravým břehem Labe, severozápadně od novoměstského předmostí nejstaršího drážďanského labského mostu, vedoucího od Residenčního zámku. Nejbližší železniční stanicí je Dresden-Neustadt (vlaky příměstské rychlodráhy S1 i EC z ČR).
13.1. 2009

Japonský palác v Drážďanech
    Na místě dnešního paláce stál barokní venkovský dům hraběte Jakoba Heinricha von Flemming, který jej pronajal holandskému vyslanci Craneborgovi, po němž nesl název Holandský. Roku 1717 dům koupil kurfiřt August Silný, který zde soustředil své orientální sbírky. V letech 1727–33 prošel objekt zásadní přestavbou podle projektu M. D. Pöppelmanna, při které získal japanizující vzhled (zejména tvar střech), díky čemuž získal dnešní označení. V

Ivan Grisa, dle webové stránky www.barockstadt-dresden,de, 13.1. 2009
    Německo