Nejisté pozůstatky tvrze či tvrzí, zatím archeologicky nedoložené.
Hřibův kopec, pohled od severozápadu
© Roman Řezáč 06/2006
Graficke pismenko Situace v Horním Újezdě není dodnes zcela vyjasněná. Podle dalšího textu zjistíme, že není pochyb o tom, že zde tvrz stála, ovšem není zcela jisté kde a navíc, je docela možné, že tvrze byly v průběhu věků dvě. A to by znamenalo, že je možné počítat i se dvěma místy, kde tvrze stávaly, pokud tedy nedošlo ke stavbě nové tvrze na místě staré, pak by bylo místo jen jedno. Začneme tím, co o tvrzi říká starší literatura. Ta ji lokalizuje téměř bez výjimek na tzv.Hřibův kopec, který vybíhá severním směrem, z východní části obce. Výběžek se nachází naproti kostela, přes hlavní silnici, hned za řadou domků a je o dost níže než kostel. Podél jeho ...

historie

Tvrz se poprvé zmiňuje v roce 1446 při prodeji jako pustá, znovu pak v roce 1493 kdy tvrz drží Vilém z Perštejna, ale patřila Bohušovi ze Špiček, který ji po něm vymáhal. Další data jsou v rukou archeologie, která počátky sídel a především jejich lokalizaci osvětlí.
    Roman Řezáč (dle M.Plaček 2000), 4.7. 2006

Přerov  (PR)