Asklépion

Asklepion, Ασκληπιείο
Asklépion byl starořecký léčebný chrámový komplex zasvěcený bohu lékařství Asklépiovi. V byzantském období sloužil křesťanům. Existoval ve 4. století př. n. l.- 6. století n. l. Opuštěn po velkých zemětřeseních v letech 469 a 554 n. l. Objeven v roce 1902.
Asklépion na ostrově Kos
© Luděk Vláčil 09/2017
Graficke pismenko Archeologické naleziště Asklépion byl starořecký léčebný chrámový komplex zasvěcený bohu lékařství Asklépiovi na řeckém ostrově Kos (Kós) v Egejském moři. Asklépion se nachází na zalesněném svahu kopce přibližně 4 km jihozápadně od hlavního města ostrova Kos. Přímo u vstupu je i parkoviště, kde můžete zaparkovat zapůjčené auto. Můžete ale využít i autobusovou linku nebo jiný způsob dopravy. Vstup do areálu je zpoplatněn 8€ za osobu. Okolí Asklépionu je zalesněno a poskytuje tedy i dostatek stinných míst. V areálu jsou dokonce funkční toalety, což zde nebývá obvyklé. Na ostrově je mnoho archeologických nalezišť a zřícenin hradů a dalších staveb.

historie

Podle řecké mytologie byl Asklépios synem bohem Apollóna, jenž měl nadání léčit nemocné. Postupem času se měl dokonce naučit uzdravovat mrtvé, za což ho Zeus zabil bleskem. Nakonec byl Asklépios uctíván jako bůh léčitelství. Podle legend měl tři syny, kteří se také stali skvělými léčiteli. Asklépios se stal v Řecku od konce 5. století př. n. l. velmi populárním bohem a bylo mu zasvěceno mnoho chrámů. Vznik Asklépionu se datuje někdy do 4.

Luděk Vláčil - zdroj: https://el.wikipedia.org, http://odysseus.culture.gr/h/3/gh351.jsp? a další, 14.8. 2018