megalitická hrobka Kilmashogue

Kilmashogue Megalithic Tomb
Megalitická hrobka ze starší doby bronzové. V jejím nitru se nacházela pohřební komora s předsíní. Později vloženy další hroby. V nedávných stoletích kámen rozebírán na stavby v okolí. Archeologický výzkum proběhl v roce 1953.
Megalitická hrobka Kilmashogue
Pohled na hrobku od západu.
Graficke pismenko Megalitická hrobka Kilmashogue (Kilmašog) se nachází v severním svahu hory Kilmashogue poblíž jižního okraje Dublinu.
Hrobka dnes leží ve smíšeném lese, který zvyšuje její tajemný dojem. Lze sem snadno dojet autem, parkoviště je jen 50 m od hrobky. Spoje MHD jsou ve vzdálenosti 2 km. V okolí se nacházejí další megalitické hrobky, nedaleký dolmen Larch Hill, chodbová hrobka na vrcholu hory Tibradden a mohyla na vrcholu hory Fairy Castle (Vílí hrad). Lze tak podniknout velice zajímavý jednodenní výšlap. Je záhodno k tomu mít turistickou mapu Ordnance Survey číslo 50.
Pavel Semple, 15.2. 2014

popis

Kilmashogue je snad největší ze všech megalitických hrobek v okolí Dublinu. Jedná se o kruhovou nebo mírně oválnou mohylu ze starší doby bronzové, pravděpodobně ze začátku druhého milénia před naším letopočtem. Mohyla byla původně navršena z lomového kamene. V jejím nitru se nacházela pohřební komora s předsíní. Později byly do mohyly vloženy jednotlivé hroby se stěnami z velkých plochých kamenů, zakryté velkými překladovými kameny. V

Pavel Semple, zdroj: ('Rathfarnham Roads', Patrick Healy, South Dublin Libraries, 2005)., 15.2. 2014
    Irsko