hrad Dobrá Voda

Dobrovodský hrad
Zřícenina hradu, prvně zmiň. r. 1316, kdy zde byl kastelánem župana Mikuláše jistý Štěpán. Hrad byl v l. 1316-21 Matúše Čáka Trenčanského, poté v majetku krále. R. 1394 darován Ctiborovi ze Stibořic, v l. 1436-1567 Országhů - rozšířen, opevněn. R. 1703 poškozen povstalci (opraven). Vyhořel r. 1762.
Dobrá Voda
Graficke pismenko Zřícenina hradu Dobrá Voda stojí na protáhlé výšině (320 m n. m.) na okraji Malých Karpat nad kotlinou se stejnojmennou vsí. Prvně se zmiňuje jako Ioku (Joku - Dobrý kámen) roku 1316, kdy zde působil jako kastelán temešského župana Mikuláše jistý Štěpán. Hrad byl postaven zřejmě někdy mezi lety 1294 - 1316. Dle maďarského historika E. Fügediho hrad založil Aba Velký z hlohovecké větve rodu Abovců. Hrad byl součástí dominia Matúše Čáka Trenčanského, který ho obléhal a získal roku 1316. Po jeho smrti r. 1321 se stal hrad královským majetkem; roku 1363 se na hradě uvádí královský kastelán. Roku 1394 hrad od krále Zikmunda dostal za věrné služby Ctibor ze Stibořic. V čase ...
E.H. podle M. Plaček a M. Bóna: Encyklopedie slovenských hradů, Libri r. 2007; kol. autorů: Súpis pamiatok na Slovensku 1., Obzor Bratislava 1967; http://www.slovenskehrady.sk; http://www.ozrenova.eu, 28.11. 2013

popis

Jádro zříceniny hradu tvoří torzo paláce, sevřené mezi pozůstatky dvou věží, z nichž starší je zřejmě východní věž, resp. její spodní část, která nemá nároží armovaná kvádry. Vrchol hradního kopce byl zřejmě do poloviny 14. století ohrazen mohutnou zdí včetně dlouhého skalnatého nosu na východě, kde, podle polygonálního ukončení, mohla být kaple, nebo odtud byla kontrolována cesta vedoucí těsně pod hradem. Nad cestou v severní hradbě (s

E.H. podle M. Plaček a M. Bóna: Encyklopedie slovenských hradů, Libri r. 2007, 28.11. 2013

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec