Harmanecká jeskyně

Harmanecká jaskyňa, Biela jaskyňa
Harmanecká krápníková jeskyně byla lidem známá odnepaměti. Její další část objevil r. 1932 Michal Bacúrik, další objevy následovaly v l. 1938, 1942 a 1959. R. 1950 byla jeskyně otevřena veřejnosti. Od r. 1968 je chráněnou památkou. Významná lokalita výskytu netopýrů. Krásná krápníková výzdoba.
Harmanecká jeskyně
Graficke pismenko Vchod do jeskyně leží 260 výškových metrů nad parkovištěm, výstup lesem, dlouhý 1 420 m zabere cca 40 min. Výstupovou trasu návštěvníkům zpestřují tabule naučné stezky. Prohlídková trasa jeskyně je dlouhá 1 020 m, délka prohlídky je 60 min. Na prohlídkové trase je 1 042 schodů. Průměrná teplota v jeskyni je kolem 6° C.
Vstup se psy nebo jinými zvířaty není povolen. Foto/video jen bez stativu.

Harmanecká jeskyně (Bílá jeskyně)
    Harmanecká krápníková jeskyně se nachází v Kremnických vrších, nedaleko obce Harmanec, na severním svahu vrchu Kotolnica (821 m n. m.). Vstupní část jeskyně, nazývaná Izbica, je známá lidem od nepaměti. Často byla využívána jako úkryt při nepříznivém počasí, zejména dřevorubci. Další, doposud neznámé prostory objevil roku 1932 teprve 18letý Michal Bacúrik. Tento objev nebyl náhodný, ale byl výsledkem cílevědomého úsilí - trvalo 14 dní, než se

E.H. podle Radoslav Malovec; http://www.ssj.sk/sk/jaskyna/10-harmanecka-jaskyna, 26.11. 2013

Váza splněných přání
    Symbol jeskyně tvoří bílá kamenná váza, která podle legendy splní přání každému, kdo se do ní trefí mincí.

popis

Jeskyně je tvořená vápenci středního triasu ve dvou úrovních. Je výsledkem korozivní a erozivní činnosti ponorných vod přitékajících od jihu v průběhu pliocénu. Jeskyni tvoří chodby, síně a dómy, které zdobí krápníky všech možných druhů. Návštěvníci mohou obdivovat bílé pagody, sintrová jezírka, nástěnné vodopády s narůžovělými záclonami (Gotický dóm) nebo Kamennou vázu ve Velkém dómu, která je ve znaku Harmanecké jeskyně. V některých částech

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec
    Array