Kalište je zaniklá obec, kterou vypálili nacisté 18.3.1945. Národní kulturní památkou od r. 1961. Ve dvou zrekonstruovaných domech je expozice, zachovala se kaplička a základy vypálených domů. R. 2007 byla otevřena nová expozice Partyzánská republika a byl odhalen památník. Od r. 2008 naučná stezka.
Kalište

NKP Kalište součástí naučné procházky

Trasa: Donovaly – Vrchlúka – Bully – prameň Pri javore – sedlo pod Hrubým vrchom – louka Hrivková (chatová osada Močiare) – Kutiny – NKP Kalište – partizánské bunkry nad Markovou – NKP Kalište – Kutiny – traverz Hrubého vrchu – Jačmenisko – Dlhá lúka – pramen Pri javoru – Bully – Vrchlúka – Donovaly. Osada Kalište (924 m n. m.), ležící ve Starohorských vrších, je vzdálená jen dvě hodiny pohodové chůze od Donoval. Trasa začíná v Donovalech, odkud se vydejte po červené značce po asfaltce přes vleky Záhradiště. Na Vrchlúke (dřevěný poutač směr Kalište) odbočte na zelenou, přes malebnou donovalskou osadu Bully se dostanete k rozcestí Při javoru (vodojem). Až skoro sem vede asfaltová silnice, dál pokračujte tentokrát po žluté značce lesem, po pěšině, která obchází Hrubý vrch. Dostanete se na hezkou horskou louku Hrivková (chatová osada Močiare), ze které je za pěkného počasí krásný výhled na nízkotatranský hřeben. Dál pokračujte po široké polní cestě, která vás po chvíli dovede do dalšího lesa (Kutiny). To už se blížíte k samotnému Kališti. Je zde také parkoviště - je možné dostat se sem autem z Moštenice přes Švarcovu dolinu. Už u parkoviště je informační tabule se základními údaji o vesnici Kalište. Informační tabule ve vesnici jsou bohaté na informace o někdejším životě lidí zde i o přepadení a vypálení vesnice nacisty. Kousek za osadou jsou zachované partyzánské bunkry nad dolinou Marková. Vše je zde pěkně označeno, chodníčky jsou relativně upravené. Po návratu od bunkrů se zastavte u Sadu života, který vytvořily stromy, vysazené zástupci zničených vesnic; aby se sem alespoň symbolicky vrátil život. Z Kalište do Donoval se vrátíte téměř stejnou cestou, jen si můžete udělat malou změnu, když obejdete Hrubý vrch po polní cestě zleva; přičemž se po chvíli na louce Jačmenisko s výhledem na Velkou Fatru napojíte na zelenou značku Krčahy - Bully, po které se vrátíte na rozcestí Pri javoru a odtud pokračujete…  číst dále
E.H. podle Radoslav Malovec, 26.11. 2013
turistické

NKP Kalište je volně přístupné, expozice v domcích je otevřená pouze po předchozí dohodě pro skupiny min. 10 osob. Vstupné je dobrovolné.

Další texty turistické

Národní kulturní památka Kalište

Vesnice Kalište má velmi smutnou historii - jako mnoho jiných vesnic a osad byla za 2. světové války vypálena nacisty, na rozdíl od jiných však už nebyla obnovena. Roku 1940 měla víska 209 obyvatel. Během Slovenského národního povstání se obec stala jedním z center tzv. Partyzánské republiky v Nízkých Tatrách. Za pomoc partyzánům byla vesnička Kalište 18. března 1945 přepadena nacisty; kteří zavraždili 13 místních obyvatel a zapálili 42 domů i s hospodářskými budovami. Stát zůstalo jen 6 domů, ostatní vyhořely do základů. Po nějakou dobu se v zachovaných domech tísnilo mnoho rodin, ale další pobyt na místě již nebyl možný a tak odešli jinam - po osvobození Slovenska se mohli přestěhovat do nově postavených domů v Banské Bystrici v ulici Nové Kalište. Roku 1961 bylo Kalište vyhlášeno Národní kulturní památkou. Dva ze zachovaných domů byly zrekonstruovány a byly zde zřízeny pamětní místnosti s expozicí. Společně s domy…  číst dále

Slovensko, Banskobystrický, Banská Bystrica  ( BB, BC ),