Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
hrad Stolpen
Hrady.cz
Středověký hrad na čedičové skále v 1. polovině 13. století, nejdříve patřil míšeňské diecézi, poté Sasku. Mimo jiné se hrad proslavil jako vězení hraběnky von Cosel. Poškozen výbuchem v r. 1813, od pol. 19. století restaurován a zpřístupňován.
Západní část hradu z Jánské věže
© Ivan Grisa 02/2007
Graficke pismenko Hrad byl postaven z čedičových sloupů na sopce podobné Panské skále. Hradní městečko také hojně využilo čedičové sloupy jako obrubníky nebo ke stavbě památníků. Na náměstí je zajímavý dům, který je široký cca 3 metry.
Prohlídka hradu je bez průvodce. Hrad je koncipován jako muzeum, takže je zde možné vidět, jak se žilo ve středověku, od kuchyně po mučírnu.
Ve sklepení hradu je projekce, jak vznikají čedičové sloupy a jak to vypadalo ve Stolpenu před milióny let. Dále zde můžete za 50 centů vidět hradního ducha.
Z hradu lze za příznivého počasí vidět rozhledny a vysílače na území ČR.
Před vstupní bránou je informační centrum, kde získáte prospekty v němčině a češtině.
Jan Motyčka, 29.9. 2008

turistické

Stolpen stojí na planině východně od pravého břehu Labe, přibližně na polovině cesty mezi Drážďany (Dresden) a pohraničním městem Sebnitz. Příjezd autem z ČR možný přes hraniční přechod Dolní Poustevna - Sebnitz nebo Hřensko - Schmilka (přes Bad Schandau). Od dálnice A17 (navazuje na českou D8) přes Pirnu. Železniční zastávka Stolpen na trati Pirna - Neustadt - Sebnitz - Bad Schandau je vzdálena od hradu asi 750 m jižně, po cestě od ní se

Hrad Stolpen
    První opevnění na čedičové skále nad plochou krajinou nad pravým labským břehem vzniklo kolem roku 1100. Z roku 1121 pochází první nejistá zmínka v Kronice české. Kolem roku 1218 převzal území od slovanského majitele Moyka ze Stolpen míšeňský biskup Bruno II. a začal stavět zděný hrad. Roku 1241 území definitivně připadlo biskupství (do té doby spory s českým králem). Hrad se stal sídlem biskupské správy. Roku 1429 jej neúspěšně dobývali husité.

Ivan Grisa, dle webové stránky hradu Stolpen, 4.11. 2008
    Hraběnka von Cosel
    Nejslavnější, byť nedobrovolná, obyvatelka hradu se narodila 17. 10. 1680 jako Anna Constantia von Brockdorff na statku Depenau v Holštýnsku. Její rodina náležela ke staré zemské rodové šlechtě. Od raného mládí žila na vévodských zámcích Gottorf a Wolfenbüttel. Napjatá doba válek v Pobaltí ji přivedla k zájmu o politiku a státní záležitosti. Její osmiletý pobyt u dvora ukončilo narození nemanželského dítěte, jehož otec ani další osudy nejsou

Ivan Grisa, dle webové stránky hradu Stolpen, 13.12. 2009

popis

Hrad stojí na čedičové kupě na jižním okraji stejnojmenného městečka. Jeho nejvýraznějším znakem jsou tři vysoké věže, které se navzájem zcela liší svým vzhledem: Jánská (Coselovská) věž je válcová se schodišťovým přístavkem, Kolmá věž má obdélný půdorys a sedlovou střechu s renesančními štíty, Sedmiboká věž nepravidelný půdorys a vnější vzhled silně poznamenaný výbuchem prachu roku 1813. Z budov horního hradu (Hochschloss) se zachovaly jen