Hrady.cz
Drobná gotická kostelní stavba zřejmě z doby před rokem 1300, s tvaroslovím ovlivněným tvorbou raně gotické kamenické huti v Kouřimi. Dílčí úpravy v 19. století.
Areál kostela v Třebovli od severozápadu. Vlevo zvonice.
Graficke pismenko Kostel je situován na hřbitově, zejména východní a jihovýchodní straně výrazně vyvýšeném nad nivu vodoteče. V roce 2008 není plocha hřbitova volně přístupná (pozvolná rekonstrukce kostela a terénní úpravy na hřbitově, rekonstrukce tarasu na východní straně).
21.8. 2008

historie

Asi před 1300: výstavba kostela s užitím raně gotických slohových prvků (např. drápky v zakončení profilů jižního portálu lodi). 1362: zmínka o faře. Asi druhá pol. 17. stol.: dílčí barokní úprava, jejímž nejvýraznějším dokladem jsou velká okna v lodi a v presbyteriu. 1864–1965: přístavba sakristie na jižní straně (starší /původní/ sakristie stála na severní straně presbyteria). 1903: stavební oprava kostela.
    21.8. 2008

popis

Jednolodí s presbyteriem a sakristií. Orientován k severoseverovýchodu. Krátká obdélná loď se sedlovou střechou. Přibližně čtvercové užší presbyterium se sedlovou střechou. Obdélná sakristie na jižní straně presbyteria s ním stejně dlouhá; pultová střecha navazuje na střechu presbyteria. V západní stěně lodi pozdější portál, v jehož hraně jsou druhotně užité starší gotické profilované prvky. Nad portálem mramorový reliéfní znak Kouřimi