feste Boyen

Giżycko
Zachovalá pruská bastionová pevnost z poloviny 19. století. Upravena poč. 20. století, od r. 1957 veřejnosti přístupná.
gyzická brána

historie pevnosti

Graficke pismenko Pevnost Boyen pojmenovaná po pruském maršálovi von Boyen (1771-1848) byla postavena v letech 1843-56 v úzkém průsmyku mezi dvěma jezery Niegocin a Kisajno v mazurské oblasti východního Pruska. Tento významný strategický bod má rozlohu kolem 100 hektarů, vedou do něj dvě hlavní brány (od Giżycka a od Ketrzynu) a dvě pomocné branky (Vodní a Prachová). Tvrz je tvořena kameno-cihelnou zdí o délce 2303 m obklopenou suchým příkopem, tvrz patří k nejlépe dochovaným obranným stavbám 19. století. O stavbě pevnosti se uvažovalo již v závěru napoleonských válek, příkaz ke stavbě byl však vydán až r. 1841. V následujícím roce byl proveden ...

popis
    Hlavní fortifikační těleso tvoří cca 10 m vysoký zemní val oddělený od příkopu Carnotovou zdí se střílnami. Od severu po směru hodinových ručiček jsou do něj zapojeny bastiony Meč (SSV), Právo (V), Světlo (JJV), Herman (JZ), Leopold (ZSZ), a Ludwig (SSZ). Bastiony Leopold a Meč jsou vlastně půlbastiony, bastion Ludwig je vlastně kleštěmi. Ve středu kurtin mezi bastiony Leopold, Ludwig a Meč jsou umístěny kasematové kaponiery, před hlavními