První domy na bruselském Grand Place stavěny od 14. stol. Tento dům se původně jmenoval Hille a pak De Goulden Boom (Zelený strom). Od r. 1954 zde sídlí Muzeum belgických pivovarů. Ukazuje fungování tradičního pivovaru a současného průmyslového pivovaru s nejmodernější technologií.
Muzeum belgických pivovarů v Bruselu
© Pavel Vítek 09/2017
Graficke pismenko Náměstí Grande Place v Bruselu je historickým jádrem tohoto města. Jeho rozměry jsou 68 x 110 metrů. Je obklopeno výstavnými historickými budovami. Je prý nejkrásnější náměstí v Evropě. Dominantou náměstí je gotická radnice z 15. století. Další významnou budovou je Dům vévodů z Brabantu a Královský dům (Maison du Roi) na severní straně náměstí. Grande Place se nachází v centru Bruselu. Jedním z domů na Grand Place je Brouwershuis. Nyní zde sídlí muzeum belgických pivovarů, Musée des brasseurs belges.

pověsti

Gambrinus, král piva. Následující příběh vysvětluje, proč rytíři vzdávají hold Gambrinusovi a proč je téměř vždy vyveden, jak sedí obkročmo na pivních sudech. Gambrinus je deformace jména „Jan Primus“, což je vlámské jméno pro vévodu Jeana I., syna Henriho III a Alix Burgundskou. Narodil se roku 1210 a zdědil vévodství Brabantské a Lorraine. Byl známý tím, že byl dobrodincem a skutečným hrdinou. Stal se také slavnou postavou v historii

27.8. 2019

popis

Na fasádě domu se spojují barokní a vlámské dekorativní prvky. A právě zde od roku 1954 sídlí Muzeum belgických pivovarů. „Belgian Brewers“ je jedním z nejstarších profesních sdružení na světě a patří k němu téměř všechny belgické pivovary. Jeho nejdůležitějším úkolem je hájit obecné zájmy pivovarského sektoru v hospodářské, sociální a etické oblasti.Jezdecká socha na vrcholu budovy je kopií uměleckého díla z poloviny osmnáctého století z roku