brána Vína

Puerta del Vino, Granada, Alhambra
Muslimská brána do bývalé civilní části královského města Alhambry. Postavena pravděpodobně v době vlády Mohammeda II. (1273-1302). Od roku 1556 u ní byla tržnice s nezdaněným vínem, odtud její jméno. Dnes jako součást Alhambry památka UNESCO.
Západní (vnější) průčelí branské věže.
Graficke pismenko Brána Vína (Puerta del Vino) je spolu s bránou Spravedlnosti (Puerta de la Justicia) a nádvořím paláce Karla V. volně přístupná v běžnou denní dobu. Lidé bez vstupenky do Alhambry mohou volně projít bránou Spravedlnosti v jižním opevnění královského města. Východně od brány Vína, za palácem Karla V., je k vidění kostel Santa Maria de la Alhambra z přelomu 16. a 17. stol. Za kostelem je malé nenápadné muzeum Ángel Barrios s bezplatným vstupem. Muzeum se nachází v domě, kde žil hudební skladatel a kytarista Ángel Barrios (1882-1964). Součástí muzea jsou také zrekonstruované muslimské lázně. Za muzeem, dál na východ, jsou dva hotely. Jedním ...
Pavel Semple, zdroj: (online Wikipedia, https://www.ciceronegranada.com/en/blog/parador-san-francisco-alhambra/), 24.7. 2019

historie

Alhambru, opevněné královské město, nechal založit Muhammad I. (1232-1273). Stáří brány dnes není známo. Mohla být postavena v době vlády Mohammeda II. (1273-1302). Od roku 1556 se u ní prodávalo nezdaněné víno. Tím se dnes běžně jméno brány vysvětluje. Podle jiné teorie jde o záměnu původního jména brány. Bib al-hamra má znamenat Červená brána nebo Brána do Alhambry. Omylem mělo dojít k záměně za Bib al-jamra, Vinná brána. Brána poskytovala

popis

Brána má podobu jednopatrové obdélné branské věže. Branský průjezd je ve středu jejího přízemí. Oba portály mají podobu klasického muslimského oblouku s podkovou. Západní (vnější) průčelí je starší a méně ornamentální než východní (vnitřní) průčelí. Vnější portál lemuje ozdobný kamenný rám. Prostor mezi obloukem portálu a rámem má keramickou výzdobu. Ve vodorovném překladu rámu nad obloukem brány je vyobrazen klíč. Jeho význam dnes není přesně

Pavel Semple, zdroj: (Aurelio Cid Acedo, The ALHAMBRA and Granada in FOCUS, Edilux S.L., 2008), 24.7. 2019