klášter paulínů s kostelem Panny Marie Sedmibolestné

kláštor paulínov s kostolom Panny Márie Sedembolestnej (bazilika minor), Šaštín-Stráže
Vznik pozdně barokního klášterního komplexu s bazilikou je spojen se zázračnou sochou Panny Marie Sedmibolestné z r. 1564. Základní kámen byl posvěcen 16. 7. 1736 a slavnostní vysvěcení se konalo 12. 8. 1762. Baziliku navštívila Marie Terezie, František I. Lotrinský, Matka Tereza a Jan Pavel II.
© Luděk Vláčil 10/2018
Graficke pismenko Město Šaštín-Stráže (maďarsky Sasvár–Morvaőr) leží na západním Slovensku v Trnavském kraji v okrese Senica. Nejvýraznější dominantou města a významným poutním místem je památkový komplex sakrálních budov tvořený bazilikou Panny Marie Sedmibolestné, bývalým klášterem pavlínů s hospodářskými stavbami, kaplí Sedmibolestné Panny Marie a sousoším Pieta. K dalším výrazným stavbám města patří i kostely sv. Jana Bosca a sv. Alžbety či židovská synagoga. V minulosti se na pravém břehu řeky Myjavy u Šaštína nacházel i opevněný zámek (kaštiel), který je však dnes již značně pozměněn a upraven na průmyslový areál. V lesíku asi 1 km severovýchodně od zámku stával malý lovecký zámeček Belveder. U města se nacházejí vodní plochy s rekreačním střediskem Gazárka.

historie

Historie města Šaštín-Stráže sahá do počátku 13. století. V letech 1218-1248 je v Sasváru doložen archidiakonát, který spravoval diakonáty od Moravského Jána až po Čachtice. Šaštín byl sídlem děkana, který sídlil na zdejším hradě, v němž zřejmě stál i první kostel. V roce 1564 Angelika Bakičová, manželka grófa Imricha Czobora, majitele šaštínského panství, dala zhotovit sochu Panny Marie Sedmibolestné jako splnění slibu za vyslyšení svých

Luděk Vláčil - zdroj: http://bazilika.sk/bazilika/historia, https://www.mestosastinstraze.sk/mesto/putnicke-miesto a další, 24.5. 2019