Luleč II

Sv. Martin, Boží stoleček
Jedno z největších pravěkých hradišť na Moravě o rozloze 55 ha. Poloha osídlena již v eneolitu, hradiště využíváno v době bronzové, pozdní době laténské a snad i v době hradištní.
celkový pohled na hradisko
Graficke pismenko Obec Luleč (dříve Lileč, Lulč či Lilč) se nachází v Jihomoravském kraji v okrese Vyškov, 7 km jihozápadně od okresního města na úpatí Drahanské vysočiny. Luleč je rekreační obcí s mnoha zajímavostmi. Nad obcí, na kopci zvaném Liliová hora (Monte Liliorum), se tyčí z dálky viditelný římskokatolický farní kostel sv. Martina. Vedle něj je místo, kde v 1. pol. 16. stol. stála tiskárna bratří Habrovanských. Na mírné vyvýšenině v prostoru Starý zámek severozápadně od kostela jsou pozůstatky gotického hradu. Celá Liliová hora zvaná též Boží stoleček je navíc jedním z největších hradišť na Moravě. Na horu se nejlépe dostanete přímo z obce Luleč po naučné ...

historie

Hradiska byla pravěkými a raně středověkými předchůdci vrcholně středověkých hradů a opevněných měst. Dodnes se zachovala v podobě terénních nerovností, valů a příkopů. Pozůstatky jednoho z největších hradišť na Moravě se nacházejí v nadmořské výšce 360-390 metrů na rozlehlé, mírně skloněné temenní části vyvýšeniny zvané Boží stoleček, která je součástí hřebene vrcholícího bodem "Nad Skálou" s níž je na severní straně spojen sedlem. Západní

Luděk Vláčil - zdroj: Encyklopedie hradišť na Moravě a ve Slezsku Miloš Čižmák, Libri, 2004.,Kamenný klíč - Staroslovanské hrady- Slovanská hradiště v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Roman Abušinov a Kateřina Sučková 2005 a další, 28.1. 2018

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)

Ukončená edice turistických map KOMPASS, 1:50 000, v roce 2006, Geodézie ČS.