Pomník selky (děvečky) v obci připomíná scelování pozemků v roce 1904. Sochu vytvořil jistý Beneš z Prostějova.
Graficke pismenko Velmi zajímavá a opomíjená socha stojící při hlavní silnici směrem k Prostějovu. Socha se lidově nazývá "socha selky", ale správně by mělo jít o děvečku. Kamenosochařské dílo je osazeno na odstupňovaném podstavci s krychlovým kvádrem, na němž stojí selka v šátku a suknici nad kolena. V levici u pasu svírá obilný snop, v pravici drží srp s hrotem dolů. V zadní části je pravděpodobně vyobrazen pluh s radlicí. Čelní kvádr nese nápis "POKROK V ZEMĚDĚLSTVÍ - BLAHOBYT NÁRODA". Pod tímto nápisem se nacházely nějaké další nápisy, snad verše, ale bohužel slova jsou již absolutně nečitelná. Ve spodní části zeje ...
Rozehnal Ivo, 7.8. 2016