Moje místa 0
Botanická zahrada pův. medicínsko-chirurgického učiliště byla založena r. 1787, zanikla r. 1874. Obnovena r. 1901 botanickým spolkem Botanischer Verein in Olmütz. V r. 1948 předána městu, r. 1959 se stala součástí Přír. fakulty UP. Na 0,5 ha se pěstuje přibližně 1500 druhů rostlin z celého světa.
© Luděk Vláčil 07/2016
Graficke pismenko Botanická zahrada Přírodovědecké fakulty UP je situována v centru města ve Smetanových sadech, přístup k zahradě je z ulice U Botanické zahrady (bez č. p.), zahrada leží mezi sbírkovými skleníky Flory Olomouc a železniční tratí místní dráhy. Je snadno dostupná pěšky, na kole, autobusem MHD, autem i vlakem.
David Cigánek, 2.2. 2013

historie

První písemná zmínka o existenci botanické zahrady v Olomouci pochází z roku 1787. Tehdy sloužila k výuce na medicínsko-chirurgickém učilišti, které bylo součástí olomoucké univerzity, a v roce 1874 zanikla v souvislosti s jeho zrušením. Už v roce 1898, tedy o 24 let později, byl v Olomouci založen botanický spolek (Botanischer Verein in Olmütz), díky jehož iniciativě bylo na jaře 1901 zahájeno budování nové botanické zahrady v místech, kde se

David Cigánek, webové stránky bot. zahrady, 31.1. 2013

popis

Na ploše zhruba půl hektaru je soustředěno přibližně 1500 druhů rostlin. Vzhledem k primárně studijnímu poslání zahrady tvoří její největší část systematické výsadby, ale najdeme zde i stinnou hajní část, skalkové partie a několik vodních ploch. Vzhledem k relativně teplému klimatu, otevřenosti zahrady k jihu a chráněnosti od severu (Smetanovy sady), se zde dobře daří i relativně teplomilné květeně z jižních oblastí mírného pásma. Dokladem je