Barokní památkově chráněná žulová boží muka z období mezi pol. 17. a první pol. 18. století. Mají podobu typickou pro tuto část Vysočiny. Na podstavci s čtvercovým průřezem je čtyřboký sloup. Kaplička s mělkými nikami je zakončena stříškou. Na vrcholu býval pravděpodobně kamenný či kovový kříž.
© Milan Caha 06/2011
Graficke pismenko Tato drobná sakrální památka patří do souboru desíti chráněných barokních božích muk, které lze najít na území obce Batelov. Tato konkrétní muka nejsou datována, celý soubor však vznikal od poloviny 17. do poloviny 18. století. Boží muka mají podobu typickou pro tuto část Vysočiny. Vytesána jsou ze žuly, na jednoduchém podstavci s čtvercovým průřezem je čtyřboký sloup. Kaplička s mělkými nikami je zakončena stříškou ve tvaru jehlanu. Na vrcholu býval pravděpodobně kamenný či kovový křížek, ten však dnes chybí. Boží muka stojí na okraji obce u křižovatky dvou silnic. Jsou volně přístupná.