skanzen Stará Ľubovňa

Národopisná expozice v přírodě
Národopisné muzeum v přírodě – skanzen ve Staré Ľubovni představuje soubor 23 objektů ze dřeva z oblasti sv. Spiše a sz. Šariše. Dominantou je řeckokatolický kostel sv. Michaela Archanděla z Matisovej. Skanzen založen r. 1984.
partie ze skanzenu s kostelem sv. Michaela Archanděla
© Jan P. Štěpánek 05/2008
Graficke pismenko Národopisná expozice v přírodě – skanzen ve Staré Ľubovni. Expozice v podobě přenesených staveb či jejich kopií přibližuje návštěvníkům svědectví o životě prostých lidí, kteří žili v okolí Staré Ľubovni, severovýchodního regionu Spiše a severozápadní části Šariše.
Areál skanzenu se nachází na úpatí Zámeckého vrchu, na jehož vrcholu se rozkládá Ľubovnianský hrad s jehož návštěvou lze prohlídku skanzenu spojit.
Muzeum představuje 23 objektů ze dřeva, které mapují lidové stavitelství 19. až počátku 20. století. Klenotem skanzenu je řeckokatolický kostelík sv. Michaela Archanděla z vesničky Matisovej se vzácným ikonostasem. Krom kostela mají návštěvníci možnost uvidět i starou kovářskou dílnu, hájovnu či mlýn.

Skanzen pro nevidomé - Dotykem za poznáním
    Při příležitosti Mezinárodního dne muzeí a galerií, dne 18.5.2011 byl Ľubovnianským muzeem zpřístupněn jedinečný projekt, který má prvenství mezi všemi muzei lidové architektury na Slovensku. Cílem projektu s názvem "Dotykem za poznáním" je odstranění bariér ľubovnianskeho skanzenu a upravení expozice tak, aby si jí mohli prohlédnout i nevidomí. Tento projekt realizovalo Ľubovnianske muzeum ve spolupráci s Bc. Tomášem Demiánem, studentem

historie

Skanzen ve Staré Ľubovni byl veřejnosti představen v roce 1984 a patří tak mezi poměrně mladé skanzeny.

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec
    skanzen