Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
zámek Berkovský zámeček, Sloup v Čechách
Hrady.cz
Již neexistující Berkovský zámek z 16. století připomínají jen dvě brány pod skalním hradem Sloup v Čechách.
Berkovský zámeček - Sloup v Čechách
Pohled na místo Berkovského zámečku z hradu Sloup. Uprostřed jediné zachovalé zbytky zámečku - dvě brány.
© Ivo Rozehnal, 06/2008
Graficke pismenko Sloup v Čechách, proslavený skalním hradem, nabízí i další památky. Jednou z nich je i bývalý Berkovský zámek, z kterého zbyly jen dvě brány. Dalšími zajímavostmi jsou např. nová zámecká budova v obci, chudobinec, kostel, Lesní divadlo, Samuelova jeskyně či Cikánské údolí s jeskyněmi.
Ivo Rozehnal, 27.6. 2008

historie

Bývalý Berkovský zámeček ve Sloupu v Čechách stával severovýchodně pod skalním hradem. Vybudoval ho Adam Berka z Dubé v roce 1596. Zřejmě využil staršího tzv. Nového domu, o kterém se však neví nic přesnějšího. Vlastní zámecká budova byla stavba se zděným přízemím a hrázděným patrem. Obklopena byla hospodářskými budovami a zahradou. Roku 1630 byl zámek opraven Kolovraty. Nebyl však nijak reprezentativní. Osudovou ranou byl den 10. 8. 1733, kdy