Velmi ceněný renesanční zámek z let 1564 - 68 dal vystavět P. Feigel. Mezi lety 1955 až 1960 byl zámek nákladně rekonstruován. Obdélná patrová budova s obvodovým dřevěným ochozem a štítovou atikou. Cenné kamenné prvky. Dnes v soukromých rukou.
Celkový pohled na zámek od severovýchodu

Historie zámku

Graficke pismenko Tento renesanční zámek – kaštiel´ - dal v letech 1564 až 1568 postavit Petr Feigel, jež byl přes svou manželku spřízněn s rodem Thurzů. Po roce 1945 byl zámek velmi zanedbaný. Jeho další osud je v době 50. let 20. století takřka světlou výjimkou. Mezi lety 1955 až 1960 byl zámek nákladně rekonstruován. Mimo jiné bylo obnoveno sgrafito na fasádě nad hlavním vchodem a obnovena celá dřevěná galerie kolem prvního poschodí (dřevěná krakorce však byly vyměněny za betonové držáky). V současnosti je objekt v soukromých rukou a na pohled je velmi sešlý.
Jan P. Štěpánek, internet, 7.8. 2006

popis

O zámku – Kaštieli – v Betlanovcích se říká, že má mezi renesančními zámky na Slovensku jedinečné postavení. Naleznete jej snadno. Nachází se přímo v centru obce Betlanovce, ležící nedaleko Popradu při cestě do Slovenského ráje, za zdejším farním kostelem stojícím přímo u cesty. Jedná se o jednoduchou obdélnou patrovou budovu bez opevnění či nárožních věží, bez vnitřního dvora a podél celého obvodu jí obíhá ve výši prvního patra dřevěný ochoz,