Zřícenina hradu ze 13. st. Původně sloužil jako pevnost, v 17. st. jako vězení pro protestanské kněze. Koncem 17. st. vyhořel a od 18. st. se uvádí jako pustý.
© Luděk Vláčil 06/2019
Graficke pismenko Zříceniny hradu Branč leží v Myjavské pahorkatině, přímo nad osadou Podzámok, která je místní částí obce Podbranč. Zbytky hradu prošly nedávno rekonstrukcí a byly zakonzervovány a dostavěny a zajištěny proti rozpadu. Negativní stránkou věci je ovšem viditelná nesourodost dostavěného zdiva s původním vzhledem, čímž hrad poněkud ztrácí své historické kouzlo a stává se spíše komerční atrakcí. Stejně „zvláštně“ působí betonové trámy v rekonstruované místnosti v jádru hradu či betonové „záplaty“. V zimním období je hrad volně přístupný, ale v letních měsících se zde podle dostupných informací vybírá menší vstupné (dospělí 20 Sk.) Původní hrad ...

historie

Hrad vznikl v druhé polovině 13.století jako pohraniční pevnost na okraji Karpat. První zmínka o něm pochází z roku 1317, v roce 1332 patřil Janu Lucemburskému. V roce 1672 po vzpouře v Turej Lúke a Senici zde mučili její účastníky. 1674 – 1675 sloužil jako vězení pro protestantské kněze. Hrad koncem 17.století vyhořel a od 18.století došlo k jeho úplnému opuštění.

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec
    Slovensko