hrad Korlátka

Korlathkeu, Korlathkw, Kunredstayn, Kunradi Lapide
Zřícenina hradu, vystavěného na ochranu hranice. R. 1289 v držení pána Ugrina. R. 1315 byl opravován, jsa poškozen v bojích M. Čáky Trenčianského s Karlem Robertem. R. 1394 v maj. Stibora ze Stiboríc, v 15. stol. opevněn. Z dalších majitelů: Oswald z Bučian, Nyáryovci, Motešičtí. Obýván do 18. stol.
Pohled na vstupní bránu
© Roman Řezáč 02/2005
Graficke pismenko Zřícenina hradu nejčastěji nazývaného a uváděného v literatuře jako Korlátka, Korlátko, jinak také Korlátky, Korlátský hrad, Cerovský hrad, Konrádův kameň či ve středověku také Kunradstayn, Korlatowe Kameny nebo třeba Karlátkö leží na skalnaté vyvýšenině (455 m) v Malých Karpatech asi 500 m od místí části obce Cerová zvané Rozbehy. Hrad je dnes místy porostlý vysokými stromy i keři, které v letních měsících větší část zbytků hradu ukrývají. Gotické jádro hradu bylo situované na skalnatém vršku a mělo nepravidelný půdorys přizpůsobující se tvaru kopce, na východní straně uzavřené malým nádvořím. Jádru dominovala věž s vnitřním okrouhlou dutinou ...

historie

Vznik hradu se uvádí ve 13.století jako pevnost chránící západní hranice Uher. První zmínka o něm pochází z roku 1289 kdy ho drží Ugrin. V roce 1315 byl opravován, z čehož se usuzuje že hrál svoji úlohu v bojích Mátúša Čáka s králem Karlem Robertem. V roce 1394 daroval hrad král Žigmund velmožovi Stiborovi ze Stiboríc, po jeho smrti se králi však hrad vrátil. V roce 1445 ho koupil Oswald z Bučian. Od jeho potomků hrad přešel k Nyáryovcům, potom

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec
    Slovensko