Budova Berlaymont postavena v letech 1963-1969. Budova má křížový design se čtyřmi křídly s nestejnou velikostí překlenující centrální jádro. Horní 13. patro je podepřeno přímo horními trámy, které jsou zcela zavěšeny, takže spodní část je volně stojící, s výjimkou jádra. Účelem návrhu je zprostředkovat pocit světla a průhlednosti.
Berlaymont, dům v němž má sídlo Evropská komise - Brusel
© Pavel Vítek 08/2017
Graficke pismenko Berlaymont je kancelářská budova v belgickém Bruselu, v níž má sídlo Evropská komise. Nachází se na Rue de la Loi, v tzv. Evropské čtvrti. Unikátní podoba Berlaymontové architektury se používá v oficiálním znaku Evropské komise. V budově sídlí Evropská komise od své výstavby a stala se symbolem Komise a evropské přítomnosti v Bruselu.

historie

Na místě, kde dnes stojí budova Berlaymont, byl roku 1624 založen ženský klášter řádu sv. Augustina. V 19. století klášter fungoval jako dívčí penzionát a vedly jej augustiniánské řeholnice, nazývané „les Dames du Berlaymont“. Florent de Berlaymont byl holandský státník, žijící na přelomu 16. a 17. století. A po něm se místo a budovy zde stojící jmenují. Roku 1960 pozemek koupil belgický stát a klášter se přesunul do Waterloo. Budova Berlaymont

popis

Budova má křížový design se čtyřmi křídly s nestejnou velikostí překlenující centrální jádro. Byla postavena na základech umístěných pod každým křídlem a nesel 40 metrů vysoký úzký hřeben betonu, který následně nese ocelové nosníky tvořící rám skleněné fasády pokrývající prefabrikované podlahy. Horní 13. patro je podepřeno přímo horními trámy, které jsou zcela zavěšeny, takže spodní část je volně stojící, s výjimkou jádra. Účelem návrhu je