Tvrz (kaštieľ) byla postavena někdy v 2. polovině 16. stol. a sloužila také jako mýtní stanice na cestě ze Skýcova do Topoľčian a Trenčína. K výraznějším úpravám došlo po požáru někdy na počátku 19. stol., kdy byl objekt upraven na pivovar a později na sýpku. V současnosti slouží jako obřadní síň.
Tvrz od silnice
© Luděk Vláčil 06/2018
Graficke pismenko Klátova Nová Ves je obec na Slovensku ležící v Trenčínském kraji v okrese Partizánske na úpatí pohoří Tribeč. Největší dominantou obce je barokní zámek obklopený parkem. V obci se nachází ještě barokní kostel Narození Panny Marie a renesanční tvrz z 2. poloviny 16. století, která stojí ve středu obce u hlavní silnice. Tvrz je příležitostně přístupná veřejnosti. V patře je obřadní síň. K dalším památkám patří zámek v místní části Janova Ves a románsko-gotický kostel Panny Marie Královny andělů v části Sádok.

historie

První známá písemná zmínka o vsi pochází z roku 1292. V listině z roku 1316, kterou Nitranská kapitula potvrzuje vlastnictví vsi starobylému šlechtickému rodu Diviackých (slovensky Diviackovcov), se ves vzpomíná jako Hordouychech (Hordovič). Později se vesnice uvádí i pod názvem Nova Villa (Nová Ves). V druhé polovině 14. století zdejší majetek vlastnil Andrej Novoveský, přezdívaný Thékes (slovensky Klát). Od něho se odvozuje pozdější

Luděk Vláčil - zdroj: Kultúrne Krásy Slovenska - Kaštiele, Ján Lacika, DAJAMA, 2008., http://www.klatovanovaves.sk/dejiny-obce.phtml?, 700 slovenských hradov, zámkov, kaštieľov, panských sídel a pevností-Ján Lacika, Ikar 2010 a další, 26.1. 2019

popis

Tvrz je dvoupodlažní renesanční stavba obdélníkového půdorysu (15x8,7 m) s nárožními válcovými baštami, jejíž datování do 2. poloviny 16. století potvrdily hloubkové archeologické výzkumy realizované v letech 1973-1974. Na baštách se zachovaly průduchy na odvětrání zplodin při střelbě a klíčové střílny. Původní renesanční okna ani vnitřní klenby se nedochovaly. Střecha je valbová krytá šindelem. Vstup do objektu uprostřed východního průčelí

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.pamiatkynaslovensku.sk, https://www.slovago.sk/hrady-a-zamky/renesancny-kastiel-klatova-nova-ves a další, 27.1. 2019