tvrz Šimonovany

kaštieľ Simonyiovcov, Vodný hrad, Partizánske
Historie feudálního sídla, šimonovanské tvrze, sahá k počátku 13. stol. Tvrz (kaštieľ) vlastnili po celou dobu její existence Šimoniové (Simonyiové, Šimoniovci). Rod vymřel Marií Lujzou Šimoniovou po přeslici v r. 1971. V r. 2016 byla dokončena rekonstrukce objektu. Dnes majetek města Partizánske.
Šimonovany
© Luděk Vláčil 06/2017
Graficke pismenko Dříve samostatná obec Šimonovany je dnes částí města Partizánske založeného Janem Antonínem Baťou v roce 1938. Šimonovany tak tvoří nejstarší část města s nejstaršími stavbami, k nimž patří kaštieľ (jeden z typů šlechtických sídel na Slovensku, u nás označovaný jako zámek [popřípadě tvrz]), místními zvaný Vodný hrad. Tvrz (kaštieľ) a její okolí město nedávno zrekonstruovalo. Areál je volně přístupný. Tvrz by měla být využívána zřejmě jako čítárna městské knihovny. Další nejstarší stavbou města je šimonovanský kostel Panny Marie.
Luděk Vláčil - zdroj: https://sk.wikipedia.org a další, 21.8. 2017

historie

První dochovaná zmínka o vsi pochází z roku 1260, kdy se vzpomíná jako Symoni. Historie feudálního sídla, šimonovanské tvrze (kaštieľa), sahá do 1. poloviny 13. století nebo dokonce až do 12. století, jak se někdy uvádí. Původně se jednalo o románskou věžovou stavbu, kolem níž obtékalo rameno řeky Nitry. V těsné blízkosti původní obranné věže, jejíž základy byly objeveny při archeologickém výzkumu, vznikla ve 14. století nová stavba podobného

Luděk Vláčil - zdroj: kaštiele na Slovensku, Turistický lexikon, Eva Križanová, Blanka Puškárová, Šport, Bratislava, 1990, http://www.pamiatkynaslovensku.sk, https://sk.wikipedia.org a další, 2.12. 2018

popis

Tvrz (kaštieľ) je goticko-renesanční bloková poschoďová stavba se stupňovitými štíty na užších stranách jednotraktové dispozice. V průčelí stojí hranolová věž s kamenným pozdně gotickým portálem a střílnami. Zachovalo se i zařízení padací mříže. Na fasádě se zachovala část sgrafitové výzdoby. Zachoval se i goticko-renesanční vzhled interiéru s klenutými místnostmi, ústředním sálem s trámovým stropem, prostor původního točitého schodiště a

Luděk Vláčil - zdroj: kaštiele na Slovensku, Turistický lexikon, Eva Križanová, Blanka Puškárová, Šport, Bratislava, 1990 a další, 5.12. 2018