Zámek vznikl na přelomu 16.-17. stol. snad v místě staršího hrádku. V r. 1663 a poté r. 1704 vyhořel. V l. 1704-1705 jej dal baron Labšanský obnovit. Od r. 1935 sloužil jako sýpka. V l. 1946-1968 byl využíván jako škola a poté jako sklad. Dnes je nepříliš udržovaný areál v soukromém vlastnictví.
Pohled na zámek z jihovýchodu.
© Luděk Vláčil 04/2016
Graficke pismenko Obec Jablonica se nachází na západním Slovensku v Trnavském kraji v okrese Senica na úpatí Malých Karpat. V severní části obce u hlavní silnice naproti kostelu sv. Štěpána stojí výrazný trojkřídlý barokní zámek se dvěma nárožními věžemi a s přilehlou zahradou. Objekt je bohužel zchátralý a nepřístupný.
V okolí obce v chráněné krajinné oblasti Malé Karpaty je mnoho turisticky zajímavých a krásných míst. Z nádraží v Jablonici vychází žlutě značená turistická stezka, která vede k nedaleké zřícenině hradu Korlátka. Na okolních kopcích se však nachází ještě další působivé zříceniny jako například zříceniny hradů Dobrá Voda, Ostrý Kameň, Branč a Plavecký hrad nebo zřícenina kláštera sv. Kateřiny a Smolenický zámok.

historie

První písemná zmínka o vsi pochází z roku 1262, kdy se uvádí jako Jabluncha. Vznik kaštela (typ zámku) se ve starší literatuře klade někdy do doby koncem 16. století. Podle novější literatury jej měl založit v roce 1608 Jeremiáš Pongrác a Pavol Apoloni snad v místě staršího hrádku. V roce 1663 v době tureckého vpádu zámek vyhořel a poté byl znovu obnoven. Později znovu vyhořel v roce 1704 v době protihabsburské povstání. V letech 1704-1705 dal

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.jablonica.sk., 700 slovenských hradov, zámkov, kaštieľov, panských sídel a pevností. Ján Lacika, Ikar 2010 a další, 16.4. 2016

popis

Kaštel (slovensky kaštieľ - jeden z typů šlechtických sídel na Slovensku u nás označovaný jako zámek [popřípadě tvrz]) je dvoupodlažní trojkřídlá budova se dvěma diagonálně situovanými čtvercovými věžemi na hlavní fasádě. Do dvora vystupuje rizalit s velkým barokním pilastrovým portálem s rozeklaným štítem, z něhož vyrůstá ústřední supraportový nástavec. K zámku přiléhá trojkřídlá barokní hospodářská budova.

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec
    Slovensko