hrad Rozafa

Kalaja e Rozafës
Zřícenina hradu a opevnění původního města, založeného ve 3. stol. př. n. l. ilyrským kmenem Ardieanů. V r. 167 př. n. l. zde bylo římské město. Ve 4. stol. město s hradem ovládli Byzantinci. Ti zesílili opevnění a založili biskupství. V letech 1479-1913 město ovládala Osmanská říše.
Petra Poganyova 06/2015
Graficke pismenko Rozafa mělo být původně město Skadar s královským palácem, které v pozdějších dobách sloužilo jako citadela chránící město Skadar, jež bylo mezitím přesunuto pod horu. Albánsky se pevnost nazývá Kalaja e Rozafës, což v překladu znamená hrad Rozafa, nebo jen zkráceně Rozafa. Podle pověsti získal hrad své jméno po obětované ženě nejmladšího z jeho zakladatelů. Dnes je Rozafa zřícenina hradu a opevnění areálu původního města Skadaru. Rozkládá se na strmé skále nad soutokem řek Drini, Buna a Kir jižně od nového města Skadar, čtvrtého největšího města v Albánii. Celková rozloha pevnosti je 9 hektarů. Většina staveb jsou již dnes rozvaliny. Nejstarší část ...

historie

Od 3. století př. n. l. na území severní Albánie sídlily ilyrské kmeny, zejména významný kmen Ardieanů, který si na vrcholu hory založil své hlavní město. Roku 229 př. n. l., za vlády královny Teury (z tohoto období pochází nejstarší část hradeb), došlo k lodní potyčce. Poté se královna dostala do války s Římany, jež vyústila v podřízení Ilyrů Římu. V roce 167 př. n. l. zde již existovalo římské město. Ve 4. století město s hradem patřilo pod

Zazděná Rozafa
    Podle legendy hrad založili tři bratři. Stavba se jim ale nedařila. Zdi, které přes den postavili, se každý večer zhroutily. Starý poustevník jim poradil, aby navždy uvěznili do zdi ženu jednoho z nich. Bratři se dohodli, že zazdí ženu, která na druhý den přijde na staveniště jako první. Dohodli se také, že nikdo jim nesmí nic říct. Dva starší bratři slib porušili a své manželky varovali. Takže jako první přišla žena nejmladšího jménem Rozafa.