Ponte Vecchio

Starý most, Firenze/Florencie
Most byl postaven r. 1345 na místě staršího mostu zničeného povodní. Most lemují krámky a nad nimi prochází Vasariova chodba, kterou nechal postavit Cosimo I. Jako jediný most ve Florencii nebyl za II. světové války zničen. Dne 4. listopadu 1966 most poškodila povodeň.
© Luděk Vláčil 06/2014
Graficke pismenko Most se klene nad řekou Arno v italské Florencii v kraji zvaném Toskánsko. Florenťané mu dali jméno Ponte Vecchio, což v překladu znamená „starý most“, protože jej museli odlišit od sice staršího mostu Ponte alla Carraia z roku 1218, kterému však říkali „nový most“. Most má tři oblouky a po obou stranách je lemován řadou obchůdků, které mu dodávají atraktivní vzhled. Nad krámky prochází Vasariova chodba. Uprostřed mostu je malé náměstí, odkud je pěkný výhled na řeku.

historie

Most se klene nad řekou Arno v jejím nejužším místě. První most zde stál zřejmě již v dobách starověkého Říma. Prvně se most objevuje v listině roku 996. V roce 1117 byl most zničen povodní. Poté byl znovu postaven, ale v roce 1333 jej smetla opět povodeň. V roce 1345 byl postaven současný most Ponte Vecchio. Od 13. stol. se po stranách mostu objevily první obchůdky. Časem tak vznikla zajímavá ulice na mostě. Zprvu zde byly obchody všeho druhu,

most
    Itálie