Zříceniny gotického hradu založeného před r. 1389. V 15. století střídal majitele, koncem 16. století upraven na kostel. Za švédského vpádu po pol. 17. století vypálen a opuštěn. Dochovány zdi paláce do výše 1. patra a drobné zbytky opevnění.
jihovýchodní průčelí

dějiny hradu

Graficke pismenko Poprvé se hrad Bydlin objevil v písemných pramenech roku 1389. Založil jej pravděpodobně krátce před tím Niemierz st. Z Galowa erbu Śmiara nebo již jeho otec Pełka. Během 15. století patřil hrad postupně rodům Brzezickich, Szczepanowskich a Bonarů. Koncem 16. století již sídlo ztratilo svůj význam a majitel vsi Mikołaj Firlej jej upravil na ariánský kostel Svatého Kříže. Za švédské Potopy byl kostel vypálen a definitivně opuštěn.
Pavel Zany Komárek, 23.5. 2004

popis hradu
    Hlavní a jedinou zděnou bodovou hradu byl minimálně třípodlažní obdélný palác o rozměrech 11,4 x 24 metrů s síle zdiva 2,3 metru. V nárožích a na severozápadní straně byl zesílen opěrnými pilíři. Jak vypadaly interiéry není příliš jasné, dochovaná okna jsou nejspíše až z „kostelního“ období. Vstup z nádvoří byl až v úrovní prvního patra. Opevnění bylo zpočátku zřejmě dřevěné, teprve na konci 14. století bylo nahrazeno 1,5 metru silnou

Polsko
    małopolskie