hrad Brekov

Bakro, Borko, Borkó, Barkou
Členitá zřícenina hradu z přelomu 13. a 14. stol. Rozšířen Drugethy ve 14. stol., Š. Zápolským (1486-88), znovu Drugethy v 16. a 17. stol. Po opakovaném dobytí za stavovských povstání (1644 a 1684) a vymření Drugethů na konci 17. stol. opuštěn.
pohled od jihu
Graficke pismenko Plnou krásu této zříceniny jednoho z nejstarších hradů východního Slovenska vzdálené asi 7km JZ od Humenného objevíte až teprve mezi jejími zdmi. Pohled z dálky vám nabízí především trosky výrazné bašty, ale na místě vás určitě více zaujmou např. krásné prostory dodnes zaklenutých sklepů. V náznacích se zachovala dvojice bran, vysoké hradby a zdivo obytných budov. Areál (dnes ve správě státu) bohužel není kvůli nedostatku financí udržován, dřívější strážní hrad při uhersko-polské cestě se tak údajně rozpadá přímo před očima.
Přístupný je po celý rok, snadným výstupem překonáte nějakých 100 výškových metrů. Na ploše zříceniny je několik ohnišť a podle místních zde táboření ani zakázáno není.

přehled dějin
    Skalnatý vápencový kopec (280 m n.m.) nad pravým břehem Laborce v tzv. Laborecké bráně na stezce z Uher do Polska využilo už v 9. a 10. století slovanské hradisko. Nevelký středověký hrad zde byl postaven někdy na přelomu 13. a 14. století. Stavebníkem byl podle některých názorů přímo král, podle jiných jej postavili příslušníci michalovské větve rodu Kaplon. Těm patřil roku 1307, kdy jej od nich koupil Peteňův syn Petr. Ten byl v té době

stavební vývoj
    Ze slovanského hradiště se dochovaly zbytky zemního opevnění na západě, severu a východě využité později jako příkop a val hradu. Jak potvrdil archeologický výzkum M. Vízdala provedený počátkem 80. let 20. století, byl nejstarší hrad z přelomu 13. a 14. století nevelká stavba tvořená oválným jádrem o osách 17 a 13 m. Jádro bylo obehnáno oválem hradby, která je na jihozápadě přibližně pravoúhle zalomena. Nejedná se však o břit namířený proti