První hradba dolního města postavena r. 1265 v době dánské vlády. Opevnění zesíleno r. 1310. V 15. stol. postaveny některé flankovací věže a v 16. stol. dělostřelecký rondel. Bastionové opevnění přidáno na konci 17. a v 18. stol. V 19. stol. některé úseky hradeb zbořeny. Od roku 1997 památka UNESCO.
Dělostřelecký rondel Tlustá Markéta (Paks Margareeta) z 16. stol.
Graficke pismenko Ochozy a věže některých částí opevnění dolního města, dnešního centra Tallinnu, jsou přístupné v návštěvních hodinách. V severozápadním úseku jsou přístupné věže Nunna, Sauna a Kuldjala. V severním cípu opevnění je přístupný dělostřelecký rondel Tlustá Markéta (Paks Margareeta). Dnes je v něm námořní muzeum. Ve východní části opevnění je přístupná věž Hellemani a přilehlý hradební ochoz. Vstup je v ulici Müürivahe Tänav. Další přístupný úsek je v jihozápadní části opevnění dolního města na kopci Toompea. Vstup je ve věži Neitsitorn. Hned vedle je další přístupná věž Kiek-in-de-kök.
Pavel Semple, zdroj: (online Wikipedia), 29.1. 2020

historie

První opevnění v prostoru dnešního města vzniklo někdy v 10. nebo 11. stol. V té době si Estonci na plochém kopci Toompea postavili hradiště. V létě 1219 byl Tallinn obsazen vojskem dánského krále Valdemara II. Král v té době nechal na kopci postavit hrad. V roce 1227 byl kopec obsazen řádem mečových bratří. Rytíři přistoupili k opevňování celého kopce, zároveň byl postaven první kamenný hrad. Do konce 13. stol. vzniklo na kopci vedle hradu

Pavel Semple, zdroj: (online Wikipedia a další), 29.1. 2020

popis

Na sobě navzájem nezávislá opevnění horního a dolního města měla protáhlý tvar s delšími osami ve směru sever-jih. Oválný tvar horního města byl dán tvarem plochého vrcholu kopce Toompea. Horní město se nachází jihozápadně od dolního města, dnešního centra Tallinnu. Opevnění obou měst se setkala na východní straně kopce. Dominantní roli tu dnes hraje opevnění dolního města. To totiž stoupá od jihovýchodu na vrchol kopce. Po výstupu z centra

Pavel Semple, zdroj: (místní informační tabule, online Wikipedia a další)., 29.1. 2020
    brána, opevnění