Neo-ruská ortodoxní katedrála z r. 1900. Postavena převážně ze sbírek věřících z celého Ruska. Zasvěcena sv. Alexandru Něvskému, knížeti novgorodskému a velkoknížeti vladimirskému (vládl 1236-1263). Symbol bývalé ruské nadvlády nad Estonskem. V roce 1924 unikla plánované demolici.
Východní strana katedrály.
Graficke pismenko Ortodoxní katedrála zabírá bývalé náměstí Lotsi Plats na kopci Toompea. Na něm se rozkládá horní město historického Tallinnu. Katedrála stojí naproti vstupu do hradu Toompea, dnešního sídla estonského parlamentu. Východně od katedrály stojí hradba a věže městského opevnění. Interiér katedrály je volně přístupný v běžnou denní dobu.
24.3. 2020

historie

Výstavba ruské ortodoxní katedrály probíhala v letech 1894-1900 podle projektu Mikhaila Preobrazhenského. V té době bylo převážně luteránské Estonsko součástí ruského carství. Proto byla stavba vnímána jako symbol ruské politické a náboženské nadvlády. Před výstavbou katedrály stála na jejím místě socha Martina Lutera. Stavba stála přibližně 600000 rublů. 434623 rublů darovali věřící z celé ruské říše. Státní pokladna darovala 150000 rublů na

Pavel Semple, zdroj: (https://en.wikipedia.org/wiki/Alexander_Nevsky_Cathedral,_Tallinn a další), 24.3. 2020

popis

Katedrála byla postavena v neo-ruském či rusko-byzantském stylu, příznačném pro pokročilé 19. stol. (online Wikipedia). Ústřední válcová věž s kopulí spočívá na čtyřech pilířích. Po stranách ji lemují čtyři menší věže s cibulovými báněmi. Závěr presbytáře na východní straně katedrály tvoří tři půlkruhové apsidy. Hlavní vstup je na západní straně. Boční vstupy jsou také na jižní a severní straně.
    Pavel Semple, 24.3. 2020
    Estonsko