Niguliste kirik, Tallinn
Kostel založen kolem r. 1230 vestfálskými obchodníky. Dnešní podobu získal v letech 1405-1420. Od r. 1561 v rukou luteránské církve. Dne 9. března 1944 zasažen během ruského bombardování Tallinnu. Opravy dokončeny v roce 1984. Nyní muzeum středověkého umění a koncertní sál.
© Milan Caha 07/2017
Graficke pismenko Kostel sv. Mikuláše (Niguliste kirik) je zasvěcen patronu mořeplavců. Byl založen někdy kolem roku 1230 vestfálskými obchodníky, kteří přišli do Tallinnu z ostrova Gotlandu. Jeho výstavba byla dokončena kolem roku 1275. Původně šlo o opevněný kostel se střílnami a opevněným vstupem. Teprve od roku 1310 byl chráněn městskou hradbou. Dnešní podobu získal při rekonstrukci v letech 1405-1420, kdy byly odstraněny jeho obranné prvky. Centrální loď byla zvýšena, čímž kostel získal podobu baziliky. Zároveň byl postaven současný široký presbytář s chórovým ochozem. Kostelní věž byla zvýšena v roce 1515. V letech 1523 a 1524 byla vnitřní výzdoba kostela ...
Pavel Semple, zdroj: (online Wikipedia a www.medievalheritage.eu), 11.2. 2020

popis

Kostel je orientovaná trojlodní gotická bazilika. Trojlodí volně pokračuje do stejně vysokého a širokého presbytáře s chórovým ochozem a polygonálním závěrem. V důsledku toho je interiér kostela jeden veliký prostor bez triumfálního oblouku, přerušený pouze čtverhrannými pilíři mezi jednotlivými loděmi. Křížové klenby v kostele jsou moderní náhradou těch původních, zničených při bombardování v roce 1944. Původní je jedině klenba v chórovém

Estonsko