Původně sedm gotických domů. V letech 1697–1698 stavba nového paláce v barokním stylu. Přízemí a mezanin spojeny devatenácti pilastry. Dům brabantských vévodů je nazvaný podle devatenácti bust vévodů z Brabantu, které vévodí jeho průčelí.
Dům vévodů Brabantských v Bruselu
© Pavel Vítek 09/2017
Graficke pismenko Náměstí Grande Place v Bruselu je historickým jádrem města. Jeho rozměry jsou 68 x 110 metrů. Je obklopeno výstavnými historickými budovami. Je to prý nejkrásnější náměstí v Evropě. Dominantou náměstí je gotická radnice z 15. století s 96 m vysokou věží. Další významnou budovou je Královský dům (Maison du Roi) a Dům vévodů z Brabantu, který majestátně zabírá celou východní stranu náměstí. Grande Place se nachází v centru Bruselu.

historie

Na místě současného paláce stálo původně sedm gotických domů, které byly ve vlastnictví města Brusel. Po bombardování Bruselu francouzskými jednotkami, kterému velel maršál Villeroy v srpnu 1695, je v zuboženém stavu město prodalo, aby mohlo financovat opravu poničené radnice. Na místě těchto sedmi domů proběhla v letech 1697 – 1698 stavba nového paláce pod vedením architekta Guillaume de Bruyna. Stavba již probíhala v barokním stylu. První

popis

Dům brabantských vévodů je nazván nikoli podle svých majitelů, ale podle devatenácti bust, které vévodí jeho průčelí. Dům je postaven z kamene. Zakončen je klenutým štítem a přístřeškem s balustrádou ve stylu architekta Andrea Palladia. Fasáda je asymetrická, protože pochází z lichého počtu domů. Přízemí a mezanin jsou spojeny devatenácti pilastry, na nichž jsou umístěny busty devatenácti vévodů z Brabantska.
    Belgie