Bechyňská brána

Hradská brána
Brána je součástí táborského opevnění ze 30. let 15. st. Jde o obdélnou dvoupatrovou budovu s valbovou střechou. Do průjezdu vedl padací most, v patře jsou střílny pro menší palné zbraně. Dnes je zde expozice Život a práce ve středověké společnosti.
brána a věž Kotnova

popis

Graficke pismenko Bechyňská brána byla spolu s celým městským opevněním v Táboře postavena ve 30. letech 15. století. Brána přehradila mezeru mezi starším hradem Kotnovem a strání prudce spadající do údolí Tismenického potoka. Její mohutná obdélná budova má dvě patra a charakteristickou vysokou valbovou střechu. Do asymetricky při západní straně umístěného průjezdu vedl od jihu přes příkop padací most u nás ne příliš obvyklého stěžejkového typu. V patře byly na všech volných stranách umístěny střílny pro menší palné zbraně. Původně hrázděné podstřeší bylo přímo propojeno se sousední věží hradu.

brána, opevnění
     Tábor  (TA)