Pevnůstka byla postavena v letech 1856–1862 jako součást předsunutého fortového věnce kolem olomoucké pevnosti. V r. 1866 rozšířena. Do r. 1921 sloužila jako sklad vojenského materiálu a poté postupně zbořena. Mezi dochovanými valy je arboretum.
Vstup do prostoru arboreta na místě fortu.
© Luděk Vláčil 07/2016
Graficke pismenko Místo bývalého fortu se nachází v Olomouci v místní části Holice u kruhového objezdu v ulici Hamerská. Z fortu se dochovaly pouze části zemního valu a obvodového příkopu, jež jsou narušeny výstavbou domů. V místě jádra fortu se v současnosti nachází arboretum Artflora, které je přístupné v návštěvních hodinách za poplatek 50 Kč.

historie

Stavba zemního provedení původního fortu číslo V byla zahájena na podzim roku 1850. Provizorní pevnůstka byla tvořena mohutným zemním valem s palisádou a příkopem. V zázemí se nacházely příruční prachárny a dřevěný srub pro 90 mužů. Koncem roku 1850 byl již osazen i osmi děly. V roce 1854 se začalo uvažovat o přestavbě na zděný kasematovaný fort. K tomu však kvůli špatnému podloží nedošlo. Podplukovník Mareš a plukovník Malý změnili dřívější

Luděk Vláčil - zdroj:informační cedule a další, 24.7. 2016