Jánošíkove diery nebo jen Diery je označení soustavy kaňonů a soutěsek s množstvím menších vodopádů, které se nacházejí u turisticky značených tras a jsou přístupné po lávkách a žebřících. Soustava je součástí přírodní rezervace Rozsutec.
Graficke pismenko K Jánošíkovým dierám se nejlépe dostanete z osady Nižní Berešovci (část obce Terchová) směrem k osadě Šparengovci (Biely Potok). Po pravé straně mezi osadami je hotel Diery s restaurací a parkovištěm, odkud vedou turistické cesty. K Dolním dierám je to z parkoviště jen asi 1 km. Túra zabere celkem asi 3-4 hodiny.

historie

Svůj název získaly Jánošíkovy diery po slavném zbojníkovi Juraji Jánošíkovi, který se narodil v nedaleké obci Terchová. O Jánošikově životě se toho příliš seriózního neví kromě toho, že se narodil 25. ledna 1688 v Terchové. V roce 1711 se přidal k Uhorčíkově družině zbojníků. Lidové pověsti Jánošíkovi přidaly mnoho kladných vlastností. Na Slovensku je vnímán jako národní hrdina. I když Jánošík byl vůdcem zbojníků jen dva roky, stačil se

popis

Jánošíkovy diery jsou nejkrásnější rokle Malé Fatry a nacházejí se v národní přírodní rezervaci Rozsutec. Skládají se ze tří ucelených častí: Dolné diery, Horné diery a jako poslední zpřístupněné, Nové diery. Protéká jimi Dierový potok, který je vytvořil. Zdejší skalní útvary se specifickým klimatem jsou domovem mnoha druhů rostlin a živočichů. Diery jsou soustava kaňonů a soutěsek s množstvím menších vodopádů a kaskád, které se nacházejí u

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec
    Array